Un grup de famílies volen crear a l’Alt Empordà una escola d’educació lliure
Organitzen una trobada aquest dijous 23 de juliol, a les 6 de la tarda, a la zona de la tirolina del Parc Bosch de Figueres
Tres famílies de l’Alt Empordà volen crear a la comarca la primera escola d’educació lliure, adreçada a nens d’1 a 6 anys. La Casiana Monczar i la Sara Cufí són dues d’aquestes mares que busquen un nou model pedagògic alternatiu horitzontal, és a dir, que l’adult no imposa, basat en el respecte i en la capacitat innata dels infants per aprendre. “Es tracta de crear un espai educatiu per als nens, perquè puguin aprendre amb una mirada atenta i respectuosa. No és una escola bressol”, explica la Sara.
En els darrers temps hi hagut un creixement de l’interès per aquest model pedagògic alternatiu. Només al Gironès hi ha una vintena d’aquests projectes, que neixen, la majoria d’ells, gràcies a la iniciativa dels pares i les mares. I és el que el paper de la família juga un paper molt important en aquestes escoles. Són ells els que decideixen tot el que fa referència a la gestió d’aquests espais i a més molts pares acompanyen en el procés educatiu. “Volem que sigui un projecte horitzontal, assembleari i participatiu”, explica la Casiana. En el cas del projecte de l’Alt Empordà, les tres famílies ja compten amb una educadora, que serà la persona que “acompanyarà” els infants en aquest procés educatiu. Segons expliquen aquestes mares, aquest pedagog o educador no imposa el que s’ha de fer, sinó que fa la funció d’acompanyament al grup, perquè les activitats que proposa mai no són obligatòries i és el nen o nena la que decideix el que no vol fer. “ A diferència d’una escola tradicional, a l’escola de lliure ensenyament l’aprenentatge surt de dins cap a fora. El nen, segons els seus interessos o curiositats podrà triar allò que no vol fer. En aquest procés, l’adult té molta presència, perquè l’acompanya, però en canvi té molt poca intervenció. La seva funció és crear l’ambient favorable, ja sigui a través del joc, l’exploració i el moviment lliure i pensant que cada nen i nena té unes curiositats i uns interessos diferents, perquè el nen pugui desenvolupar aquesta creativitat”, explica la Casiana.
De moment, aquestes tres famílies no disposen de local i esperen que més famílies s’interessin per aquest projecte. “Dijous decidirem si la ubiquem a Figueres o bé en un ambient rural”, ha explicat la Sara. Aquesta iniciativa compta amb el suport en l’assessorament de la XELL (Xarxa d’Educació Lliure).
font. www.figueres.com