imageimageimageimageimageimageimageimage

L´Iaeden denuncia la tala excessiva d´arbres a Empúries

- L'IAEDEN-Salvem l'Empordài el Fòrum l'Escala-Empúries s'adhereixen a la indignació dels veïns de l'Escala i Sant Martí d'Empúries per la tala excessiva d'arbres a la duna litoral.

- Denuncien una actuació forestal en un espai protegit sense procediments de transparència informativa.

 

Nota de prensa:

A l'Escala i Sant Martí d'Empúries ja hi ha un debat intens sobre aquesta tala d'arbres i alguns veïns de la zona i usuaris del passeig també ens han fet arribar la seva preocupació.

Ens unim a la queixa tot recordant que malauradament els fets d'Empúries no són únics i que ja hem denunciat altres actuacions de la mateixa empresa pública, Forestal Catalana, (al mas Guanter/Llançà, coll de Banyuls, coll de l'Auleda/Cantallops) i, pitjor encara, tampoc seran els darrers si ningú hi posa remei. Al passeig d'Empúries també s'ha obviat la participació de la ciutadania i s'ha respost només després de començar l'actuació i arran les queixes dels veïns de l'Escala i Empúries, malgrat que a la mateixa web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es declara que “La tria de l'alternativa de gestió s'ha de fer amb el màxim consens social i la implicació dels actors de la zona, donant a conèixer el document realitzat i, si cal, discutir cada element en conflicte.”

 

El responsable de l'actuació, l'enginyer forestal Pere Frigola, ha declarat públicament que la intervenció està basada en la documentació que es pot trobar en aquesta  web i concretament en un document titulat Pla d'usos de la Duna Litoral (de l'any 2007). Però, i com el mateix subtítol del document indica, aquest no és més que un anàlisis de l'estat de l'espai i una discussió de les alternatives d'actuacions possibles.

On és el document del projecte concret i executat finalment? Quan i qui l'ha aprovat? S'ha fet l'avaluació ambiental d'aquest projecte? S'ha fet l'exposició pública corresponent, on els “actors de la zona” haguéssim pogut dir la nostra? Crida l'atenció que l'actuació, per excessiva, fins i tot ha generat una denúncia pel Ministeri de Costes, com s'ha publicat en diversos mitjans de comunicació.

 

L'administració pública hauria de complir els procediments i passar els mateixos tràmits que la resta dels ciutadans.I encara més quan es tracta d'espais naturals protegits. Cada vegada que el Departament de Medi Natural executa treballs forestals a la comarca, a través de la seva empresa pública Forestal Catalana i el seu enginyer responsable per l'Alt Empordà, sorgeixen queixes i protestes de veïns de les zones afectades. Des de l'IAEDEN hem denunciat el procediment d'aquestes actuacions en moltes ocasions per la discrepància entre la gestió intencionada i les actuacions efectuades.

 

L'Empordà reclama més transparència en la tramitació i més sensibilitat ambiental en les actuacions forestals públiques.

Per aconseguir això, què o qui ha de canviar?Empordà, 15 de juny 2012

Fòrum l'Escala-Empúries
IAEDEN-Salvem l'Empordà
www.iaeden.cat