imageimageimageimageimageimageimageimage

Un estudi diu que la planta de residus projectada a Forallac és “irregular”

Un estudi diu que la planta de residus projectada a Forallac és “irregular”

- Segons experts ambientalistes, s'hi plantegen pràctiques prohibides, com ara incinerar residus reciclables

- Alerten que l'impacte afectarà quilòmetres

 

Un estudi tècnic encarregat per SOS Empordanet i l'Associació de Naturalistes de Girona conclou que el projecte per instal·lar una planta de residus i una incineradora a Forallac, al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, és “ple d'irregularitats” i planteja pràctiques “prohibides”, com ara “convertir en combustible derivat de residus (CDR) els continguts de contenidors de recollida selectiva”, que s'han de reciclar.

 

Els redactors de l'estudi, l'ambientalista Jordi Bigues, l'experta en gestió de residus Mercè Girona i el doctor Josep Martí i Valls, van presentar el treball ahir al vespre al Mundial de la Bisbal, davant un centenar llarg d'assistents. A banda de qüestionar les dimensions de la instal·lació i el seu concepte –un “calaix de sastre” apte per rebre diferents tipus de residus–, alerten que el projecte d'una planta d'incineració associada emetrà contaminants com les dioxines o partícules microscòpiques que s'escapen dels sistemes de filtres. Aquests elements poden fer créixer el risc de patir malalties cardiorespiratòries i càncer.

 

Martí defensa que l'aposta per generar electricitat amb la incineració és poc eficient i “hipoteca la salut”, mentre que Mercè Girona va alertar que a Catalunya hi ha superàvit de producció de CDR als ecoparcs de Barcelona (només se'n crema un terç del milió de tones anuals) i podria haver-hi la temptació de derivar-ne cap a Forallac per rendibilitzar-les. Les entitats ecologistes estan disposades a impugnar judicialment la tramitació per aturar l'obra.

 

Diumenge volen fer una tractorada

L'acte informatiu a la Bisbal convocat ahir per divulgar el projecte pretén articular una campanya de rebuig que fins ara té pocs adeptes a Forallac. Els ponents eren els autors de l'estudi, i van alertar que els efectes contaminants d'aquesta mena d'instal·lacions poden afectar un radi de desenes de quilòmetres a la rodona. La contestació al projecte de Servitransfer al carrer, fins ara, ha estat una concentració davant l'ajuntament de Forallac el 13 de gener, però ara esperen mobilitzar més veïns de la Bisbal i rodalia. Aquest diumenge han convocat una altra protesta semblant, que aquest cop volen amanir amb una tractorada. Ahir recordaven la pressió veïnal contra l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles, o el dipòsit projectat a Sant Jordi Desvalls. Dilluns els impulsors de SOS Empordanet manifestaran el rebuig al projecte a la directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran.

 

font. www.elpuntavui.cat