imageimageimageimageimageimageimageimage

Denuncia ecologista contra una pista forestal a Cantallops

Iaeden i Salvem l'Empordà anuncien que la Generalitat considera il·legal la granja de búfales de Palau-saverdera

 

IAEDEN-Salvem l'Empordà ha denunciat que es vol construir un vial en una zona protegida de Cantallops (Alt Empordà), una infraestructura que ha de servir per millorar l'accés en cas d'incendis, però que no ha estat sotmesa a exposició pública, segons lamenten els ecologistes. El projecte està dirigit pel Departament d'Agricultura i preveu que de forma imminent es comenci a obrir una pista que afecta el coll i l'alzinar de l'Auleda, una zona on segons l'entitat mai hi ha hagut accés motoritzat.

 

El lloc on es vol actuar és un espai natural protegit com a Zona d'Especial Protecció per les Aus (ZEPA) dins la Xarxa Natura 2000, i també pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de l'Albera.

 

L'entitat ecologista ha demanat als Serveis Territorials a Girona del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a la Direcció General de Medi Natural i a la Direcció General de Polítiques Ambientals que exposin públicament les actuacions que s'executen dins el projecte 'Prevenció d'incendis forestals transfronterers a l'Albera i Cap de Creus' (PRINCALB).

 

Aquest projecte, finançat per la Unió Europea, promou la cooperació entre diferents països per a la prevenció d'incendis forestals transfronterers. El maig de l'any passat l'entitat ecologista ja es va queixar d'una actuació inclosa en el PRINCALB al poble altempordanès de Rabós.Ara l'entitat ecologista s'ha posat en alerta després que veïns de Cantallops hagin advertit de la construcció del vial que s'ha de fer en terme municipal del poble.

 

La pista està inclosa en el projecte 'Establiment d'infraestructures de prevenció d'incendis a la zona fronterera del Pla de l'Arca', dirigit pel DAAM.

 

Una tramitació "gens transparent"

L'entitat informa que no té constància que el projecte hagi estat sotmès a exposició pública i a l'aprovació corresponent. Així mateix, tot i trobar-se en una zona protegida, "no s'ha passat el tràmit d'avaluació ambiental per garantir que les actuacions són compatibles amb els valors naturals i ecològics de l'entorn". IAEDEN-Salvem l'Empordà reconeix que la prevenció d'incendis és "necessària", però "no pot ignorar els principis bàsics de la participació ciutadana".

 

Per això que denuncia que per a les actuacions incloses al projecte PRINCALB, la Generalitat segueix una tramitació "gens transparent i aparentment irregular", i "incompleix els requisits administratius bàsics com l'exposició pública del projecte i l'avaluació ambiental", així com "l'incompliment intolerable" de la normativa urbanística general i local de Cantallops.

 

Estudien portar el cas a la fiscalia de Girona

Per això que l'entitat demana que, "sigui quin sigui" l'òrgan competent de la Generalitat per aprovar o promoure, contractar o executar les actuacions incloses en el projecte PRINCALB, compleixi el procediment que estableix la llei del 2007 d'obra pública. En aquest sentit recorda que el tràmit de la informació pública d'un projecte és "preceptiu". És per tot això, i a l'espera de la resposta de les administracions, que IAEDEN-Salvem l'Empordà està estudiant posar aquest assumpte en coneixement de la fiscalia provincial de Girona.

 

Agricultura reconeix que l'explotació ramadera de búfales és una activitat "il·legal", segons els ecologistes

Relacionat amb activitats dins els espais naturals, l'entitat també ha explicat que ara la Generalitat ha declarat "il·legal" l'activitat ramadera de búfales asiàtiques dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, perquè no té els permisos corresponents.??"Resulta incomprensible que l'administració només reaccioni després d'una campanya de denúncia", lamenta l'entitat, ja que de l'activitat ja se n'havia fet publicitat en els mitjans de comunicació des del seu inici. IAEDEN-Salvem l'Empordà espera que ara s'acceleri el procés de compliment de la legalitat.

font: emporda.info