imageimageimageimageimageimageimageimage

Volen realitzar prospeccions de gas i petroli al cap de Creus

Alerten dels perills d'una prospecció sísmica al Cap de Creus

Dues entitats naturalistes han presentat un informe on alerten del perills que podria causar la prospecció sísmica que l'empresa Seabird Exploration FZLCC vol fer al Cap de Creus i les Balears per buscar possibles bosses de gas natural. Les entitats consideren que cal un estudi d'impacte ambiental abans de portar a terme la campanya sísmica ja que, la prospecció pot ocasionar danys a cetacis protegits de la zona i sobre les espècies marines o els recursos pesquers. Les dues entitats reclamen que cal un projecte que valori els efectes dels impactes acústics i subratllen que una part important de la zona escollida és un lloc d'interès comunitari per la Unió Europea.

Segons les informacions aportades per les dues entitats naturalistes, NINAM i ANG, l'empresa Seabird Exploration FZLCC ha sol·licitat al Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí els permisos per realitzar una campanya sísmica al mar Mediterrani -concretament a la zona del Cap de Creus i les Illes Balears- per buscar hidrocarburs com són el gas i el petroli. La prospecció, anomenada 'Campaña sísmica en áreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares' engloba una gran zona de fons marí entre Menorca i aigües nacionals franceses. El seu objectiu és buscar possibles indicis de bosses de gas natural per, posteriorment, realitzar una explotació.

 

Les entitats naturalistes recorden que la metodologia en aquests casos de prospecció es basa en explosions amb un canó d'aire comprimit des d'un vaixell i mitjançant unes sondes, es capta el moviment de les ones i com reboten amb el fons marí per tal de fer un dibuix del fons. Les entitats destaquen l'àrea d'estudi és enorme i que cobreix grans profunditats de més de 1.000 metres, excepte vora el Cap de Creus on s'acosta a 13 km del litoral i a només 150 metres de profunditat. Unes zones on viuen poblacions de cetacis de gran importància protegits per diferents lleis.

 

Prospecció amb ones de gran intensitat

 

Segons les entitats, els mètodes sísmics utilitzats produeixen unes ones d'intensitat intolerables per a la fauna marina que poden provocar pèrdua d'habilitats de comunicació entre els animals marins del grup, disminució de la capacitat d'ecolocalització, traumes físics, pèrdues auditives i canvis de comportament. A més, la vibració també causaria danys a peixos, cefalòpodes, cetacis i diversitat de corals que viuen en aquestes zones.

 

Per aquests motius, les dues entitats subratllen que el projecte no valora les conseqüències de les prospeccions i destaquen que no existeixen suficients coneixements per determinar els danys a l'ecosistema de la zona i demanen "com a premissa necessària i indiscutible" un projecte que analitzi i valori el nivell d'exposició al impacte acústic per garantir que no es produiran lesions permanents en els organismes marins.

 

Al mateix temps, les dues entitats naturalistes destaquen que cal excloure del projecte les àrees on es trobin espècies prioritàries a conservar i que en cap cas es poden portar a terme els treballs de prospecció en els períodes de migració dels cetacis. A més, recorden que una part de la zona de prospecció forma part de l'espai Xarxa Natura 2000 Marina, un lloc d'interès comunitari per a la Unió Europea, i reivindiquen que si es porten a terme les prospeccions sísmiques es posaria en greu perill recursos ecològics i econòmics molt valuosos pel territori.

 

font: emporda.info