imageimageimageimageimageimageimageimage

El fundador d´un alberg per a marginats a Cistella inicia una vaga de fam

Protesta per una sanció de la Generalitat de 20.000 ? per no tenir una llicència que l'Ajuntament els denega

 

Assegut en una cadira de pícnic davant la seu de la Generaliat a Girona, Gumersindo Ruiz, fundador de l'Hogar de la Luz de Cistella, passa el matí en vaga de fam sota un cartell que resa "Ayuno por un mundo más justo. Juntos lo conseguiremos". Ruiz va iniciar el dejú indefinit fa una setmana i el seguirà fent per protestar contra les injustícies socials al món però, sobretot, per la situació que passa l'entitat privada que dirigeix, dedicada a acollir persones en situació de marginació social.

 

Des de fa 30 anys, l'Hogar de la Luz ha donat suport a malalts del sida, prostitutes amb malalties, tallers de desintoxicació amb drogoaddictes i, en general, a tota persona amb risc d'exclusió social. Des de l'Alt Empordà han desenvolupat aquesta tasca sense subvencions, va recordar ahir Ruiz, i amb una llicència municipal de l'Ajuntament de Cistella com a alberg social. Però des de fa dos anys la Generalitat de Catalunya considera aquesta llicència insuficient, i exigeix a l'entitat que s'inclogui com a residència temporal per a adults en situació de marginació social, tràmit que, segons va denunciar el fundador de l'alberg, el consistori empordanenc no està disposat a concedir.

 

D'aquesta manera, el Departament de Benestar Social i Familia va procedir a sancionar l'activitat i els ha imposat una multa de 20.000 euros, import que Ruiz no està disposat a pagar, "no per fer el bé". De fet, Gumer, com l'anomenen, recorda com en els inicis de l'Hogar de la Luz recollien les prostitutes de la carretera de Roses malaltes del sida, "que morien amb nosaltres en un lloc digne", també malalts enviats des d'hospitals, serveis socials, ajuntaments o Generalitat. "Hem atès més de 1.000 drogoaddictes", va insistir, a banda de persones sense sostre o moribundes. Ara "no podem agafar més gent, tenim un grup reduït i veiem com hem de pagar per fer el bé" i "sembla que a l'Ajuntament no els interessa tenir un lloc d'aquests", va argumentar.

 

Ruiz aprofita la vaga de fam, també, per reclamar més justícia social i que serveixi per sensibilitzar sobre els més necessitats.

 

font: ddgi