imageimageimageimageimageimageimageimage

Panegíric pel corall vermell del Cap de Creus

Corall vermell (Corallium rubrum) mostrant la colònia de pòlips que el forma.

ECODENÚNCIA

Esforçats científics i científiques del nostre país estan treballant durament per a repoblar el corall vermell a les Illes Medes. El “conreen” en captivitat, en petits aquaris, on esperen a tenir la mida suficient per a “trasplantar-los” a les parets de l’Àrea protegida de les Illes Medes, enganxant-lo amb resines especials. Tota una feina de formiguetes que algun dia donarà els seus fruits, com les que li agradaven a l’Àlex Lorente. Tot plegat finançat amb fons públics, és clar, no hi hauria cap privat tant boig com per posar calers en una “rucada” del gènere.

Paral·lelament, la Direcció General de Pesca del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha concedit 10 llicències d’extracció de Corall Vermell dins les aigües interiors de Catalunya per enguany, per un període de 6 mesos, de l’1 de maig al 31 d’octubre.

 

ORDRE. AAM/49/2012, de 27 de febrer, per la qual s’estableix la campanya de pesca de corall vermell (Corallium rubrum) per a l’any 2012 en les aigües interiors del litoral de Catalunya.

.... L’establiment de campanyes de pesca del corall vermell ha estat un dels eixos d'actuació de la política pesquera catalana ja que actuen directament sobre la reducció de l’esforç pesquer i faciliten el creixement i la reproducció de les colònies de corall vermell. En aquesta disposició s’estableix el mateix període de pesca de corall vermell que en els anys anteriors.


... Article 1 Campanya de pesca D’acord amb el previst a l’article 25 de la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes s’estableix una campanya per a la pesca del corall vermell dins les aigües interiors del litoral de Catalunya per a l’any 2012 que s’inicia el dia 1 de maig i finalitza el dia31 d'octubre. La resta de l’any és de veda.


...Article 4 Llicències 1. D’acord amb l’article 10.3 de la Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, modificat per la Llei 9/2011, del 29 de desembre, de promoció de l’activitat econòmica, per a la pesca del corall vermell cal estar en possessió de la llicencia de pesca o marisqueig sense embarcació o amb embarcació auxiliar prevista en l’article 9.1b) de la mateixa Llei 2/2010. Les llicències per a la pesca del corall vermell seran atorgades per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims en un nombre màxim de 10.

 

La majoria d’aquestes llicències operen en aigües del Parc Natural de Cap de Creus. Que bé oi?

 

Buf, senyors i senyores del Departament esmentat, crec que hauré de tornar a l’escola, ja que no entenc com es pot protegir una espècie com el corall vermell, concedint 10 llicències per a l’extracció durant 6 mesos l’any. Si us plau, que algú m’ho expliqui.

 

Tenint en compte que hi havia una ORDRE, la MAH/293/2005, de 16 de juny, per la qual s’estableixen mesures de regulació de l’extracció de corall vermell (Corallium rubrum) en l’àmbit marí del parc natural del Cap de Creus, i que diu:
 

"Article únic Es prohibeix l'extracció de corall vermell (Corallium rubrum), a qualsevol fondària i època de l'any, a les tres reserves naturals parcials situades a l'àmbit marí del parc natural del Cap de Creus, la delimitació de les quals queda especificada a la Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del Cap de Creus (DOGC núm. 2611, d'1.4.1998).Disposició final La present Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i serà vigent fins l'aprovació del Pla rector d'ús i gestió del parc natural del Cap de Creus."


Val a dir que aquest Pla Rector al que fa referència no s’ha aprovat encara.

Però, situem-nos una mica, per saber de què estem parlant exactament.

El corall vermell és endèmic de la Mediterrània, és a dir, no es troba a cap altre lloc del planeta. Només el Mare Nostrum ha reunit màgicament les condicions necessàries per a que aquestes colònies de pòlips puguin créixer.

Corall vermell (Corallium rubrum) mostrant la colònia de pòlips que el forma.

A diferència d’altres colònies com ara les Gorgònies, el corall vermell prefereix zones ombrívoles: esquerdes o entrades de coves, on el component algal és molt reduït o pràcticament nul.

 

Corall vermell (Corallium rubrum) amb els pòlips amagats.


La branca no sol sobrepassar els 25 cm i es troba entre els 15 i 200 metres de profunditat. És realment una de les joies que tenim a casa nostra, sense res a envejar als coralls tropicals, essent d’una bellesa encisadora i altament necessària per mantenir l’equilibri ecològic.

 

Una canellera de corall vermell autèntic del Cap de Creus, pots trobar-la al preu de 3,50 € a una web catalana.

Canellera de Corall vermell de cap de Creus. 3,50 €


Cada cop que comprem una cosa com aquesta canellera, o collaret, o imatge tallada en corall vermell, participem en l’extermini d’éssers vius que ens són altament necessaris per a mantenir la vida al nostre mar.

 

Doctores, doctors i doctorands que treballen replantant el corall a Medes, no tenen la sensació que els estan prenent el pel?

 

Espero que no pensin: “mentre em paguin…… ja poden anar fent”, perquè llavors estarien traint la llavor de l’esperit que va deixar l’Àlex i tants d’altres.
Algunes i alguns de nosaltres si que en tenim la sensació, ja que amb diners nostres s’està pagant un vertader contrasentit: plantar corall per a després deixar-lo pescar (o picar, com en diuen els corallers) per a que uns pocs es facin d’or i l’administració (també pagada per nosaltres) pugui dir que l’eix de la  política pesquera és la protecció de corall vermell… bla bla bla… bla bla bla.
Sobretot, quan siguin les properes eleccions al Parlament, no podem fallar, hem de votar. Però,  hem de votar els mateixos cretins que promouen polítiques pesqueres com les esmentades?
Si us plau, no oblideu coses com aquestes ni tantes d’altres (segurament més importants que una petita mata de corall vermell) quan aneu a votar el proper cop, si és que encara us en queden ganes.
 

Barca destinada a la pesca del Corall al Port de Roses


Veient aquesta barca de coralers i el seu nom, no podem deixar de pensar: vertaderament quin és l’HORITZÓ del medi ambient i el nostre, tal i com anem?

 

escrit : albert  Projecte NINAM

font: http://projecteninam.wordpress.com/2012/09/07/panegiric-pel-corall-vermell-del-cap-de-creus/