imageimageimageimageimageimageimageimage

Cadena humana antiprospeccions marines, a l'Escala

 [La cadena humana es va fer ahir a la tarda a la platja del Portitxol de l'Escala Foto: LLUÍS SERRAT.] La cadena humana es va fer ahir a la tarda a la platja del Portitxol de l'Escala Foto: LLUÍS SERRAT.

Una vuitantena de persones participen en l'acció de la plataforma Aturem Prospeccions a la Costa Catalana

Una vuitantena de persones van formar ahir a la tarda a la platja del Portitxol de l'Escala una cadena humana en contra de les prospeccions marines de petroli i gas. L'acció, convocada per la plataforma Aturem Prospeccions a la Costa Catalana, volia mostrar “l'oposició dels catalans a les prospeccions a la Costa Brava”, segons Enric Cortiñas, portaveu de la plataforma, que va destacar que s'emmarcava en una convocatòria més àmplia d'entitats ecologistes de diversos punts del litoral de l'Estat, després que el govern espanyol hagi autoritzat les prospeccions petrolíferes de Repsol en aigües canàries, i també en contra de les propostes de noves prospeccions al Mediterrani. Així, la cadena de l'Escala va tenir una acció bessona a Tarragona i també hi va haver protestes a punts de la costes valenciana, balear, andalusa i canària, a més d'accions a Madrid i Barcelona.

S'hi volia denunciar que les prospeccions “són projectes que incrementen el problema del canvi climàtic i posen en perill àrees de cetacis, zones marines protegides, la pesca i el turisme”. En el cas concret de la Costa Brava, Cortiñas va recordar hi ha un projecte que ja està en els últims tràmits en el Ministeri d'Agricultura, que decidirà en els propers mesos sobre l'estudi d'impacte ambiental. Cortiñas va admetre que tenen “una situació complicada” per poder aturar el projecte, després del precedent de les Canàries, però va dir que s'estan començant a moure per Europa i no descarten recórrer al Suprem, tot i que a les Canàries no hagi servit de res.

Investigació del síndic de greuges

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va anunciar divendres que està investigant la legalitat de les prospeccions petrolíferes al litoral català. Tant les que s'estan fent a les costes de Tarragona com les previstes al delta de l'Ebre i a la Costa Brava. Va explicar que vol saber si les autoritzacions per fer les prospeccions vulneren drets ambientals reconeguts per la legislació espanyola i europea. Enric Cortiñas, portaveu gironí d'Aturem Prospeccions a la Costa Catalana, va valorar ahir positivament la postura del síndic i va dir que demostra que hi ha una sensibilitat cap al tema.